A12 éves Jézus a templomban
Mezei Horváti M. Attila

Imádkozzunk: Szent házadba jöttem Atyám. Szent Lelked áldását add rám. Tanítsd, neveld hű gyermeked, hogy mindig tied lehessek. Ámen.

Tudjuk, hogy a zsidóknak csak egy templomuk volt, Jeruzsálemben. Csak itt mutattak be áldozatot Istennek. Éppen ezért, aki vallását igazán betartotta, minden évben legalább egyszer, felment a templomba, hogy áldozatot mutasson be Istennek. Jézus szülei is rendszeresen jártak a templomba. Abban az időben nem volt autó meg vonat. A hosszú utat Jeruzsálemig gyalog tették meg. Nagy ünnepek alkalmával elindultak az emberek Jeruzsálem felé, és ahogy mentek faluról falura, mindenhol hozzájuk csatlakozott, aki menni akart. Így aztán nagy csoportok alakultak ki, éppen úgy, mint ahogy manapság nálunk is vonulnak a búcsúba az emberek. Székelyföldön így zarándokol az egész székely nép a csíksomlyói Máriához, vagy itt nálunk is vonultak a búcsúsok Máriapócsra, és mikor a mi falunkhoz érkezett a sereg, akkor megszólaltak a harangok, és aki menni akart, hozzájuk szegődött, és együtt mentek tovább.
Egy ilyen alkalommal történt, hogy Mária és József hazafele mentek a templomból, és a gyermek Jézus, aki akkor 12 éves volt, visszamaradt a templomba. A szülők előbb azt gondolták, hogy ott van az úti társaságban, valamelyik rokonnál, a többi gyerekkel, de mikor már egész nap mentek, és még mindig nem került elő, keresni kezdték. Akkor vették észre, hogy a gyerek nincs sehol. Nagyon megijedtek, és gyorsan visszamentek Jeruzsálembe, hogy megkeressék. A templomban nagy csoportosulást vettek észre. Odamentek és azt látták, hogy a sok ember azért gyűlt össze, mert csodálkozva hallgatják, ahogy egy gyermek beszélget a doktorokkal, minden kérdésre tud válaszolni, és ő is kérdéseket tesz fel a doktoroknak. Az a gyermek éppen az ő gyermekük volt. Mária odafutott hozzá és összeszidta. Elmondta, hogy nagy bánattal keresték őt. Jézus csak annyit mondott, hogy neki foglalatoskodni kell az Ő Atyjának dolgaiban. A 12 éves Jézus már akkor készült arra a hivatásra, küldetésre, amely reá várt, amelyért megszületett.

Imádkozzunk: Szent házadból megyek Atyám. Szent Lelked áldását add rám. Tanítsd, neveld hű gyermeked, hogy mindig tied lehessek. Ámen.