Advent első vasárnapjára
Mezei Horváti M. Attila

És ez Ő előtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a fiakhoz térítse, és az engedetleneket az igazak bölcsességére hogy készítsen az Úrnak tökéletes n épet.
És monda Zakariás az angyalnak: Miről tudhatom én ezt meg? mert én vén vagyok, és az én feleségem is igen idős. És felelvén az angyal, monda néki: Én Gábriel vagyok, ki az Isten előtt állok: és küldettem, hogy szóljak veled, és ez örvendetes dolgokat jelentsem néked. És íme megnémulsz és nem szólhatsz mindama napig, a melyen ezek meglesznek: mivelhogy nem hittél az én beszédimnek, a melyek beteljesednek az ő idejükben. (Lukács 1:17-20)

Ma advent első vasárnapját ünnepeljük. E mai naptól kezdve karácsonyra készülünk, Krisztus születését, az eljövetelt várjuk. Négy adventi vasárnap, négy hét áll rendelkezésünkre, hogy kiszakadva a világ zajos forgatagából, zajából, elcsendesedjünk és helyet készítsünk életünkben a karácsonynak. Ezen a mai vasárnapon meggyújtjuk az adventi koszorú első gyertyáját, hogy piciny kis fényével karácsony felé mutasson, hogy karácsonyi érzéseket keltsen bennünk, hogy felkeltse bennünk a vágyakozást a békesség, a szeretet, a meleg családi otthon után. Az atyák szíve meg kell enyhüljön, a fiak, a család felé kell forduljon. Hány család igazi karácsonyát rontja meg az, hogy az atyák nem akarnak gyengének látszani, megkeményítik szívűket, nem mutatják ki szeretetüket. Boldog, meghitt karácsonyi együttlét csak ott valósulhat meg, ahol gyöngédség van a szívekben.
Az adventi időszakban ez a változás kell megtörténjen, ez az egymáshoz való közeledés, egymásra való odafigyelés.
A másik dolog amit kér a mai Ige, hogy az igazak bölcsességére odafigyeljünk, odatérjünk. Isten előtt igazak azok, akik betartják parancsolatait, akik a hit útját járják, bölcsességük pedig Isten titkos akaratának, kegyelmének és szeretetének megismeréséből fakad.
Az adventben tehát ez a két dolog kell megtörténjen: rá kell találjunk embertársainkra, és rá kell találjunk Istenre. Ne gondoljuk, hogy egyszerű dolog így készülni a karácsonyra. Nem könnyű jézus számára utat készíteni, nem könnyű  Isten tökéletes népévé lenni.
Isten Keresztelő Jánost küldte el a zsidó néphez, hogy Jézus előtt járjon, hogy felkészítse őket Jézus fogadására. Azért jelent meg az angyal Zakariásnak, hogy tudtára adja, hogy gyermekük fog születni, akinek a neve János lesz, aki az Illés lelkével és erejével fog rendelkezni és aki tökéletes népet készít az Úrnak.
Nem véletlen, hogy az ószövetség szerinti papi hivatást gyakorló Zakariást választja ki Isten, hogy annak gyermeke Jézus útkészítője legyen. Azt példázza ez, hogy valójában maga az ószövetség az útkészítő. Ahhoz, hogy igazából megismerjük és elfogadjuk  Jézust, hogy Ő valóban Megváltónk lehessen, ismernünk kell teljes egészében az Ó szövetség könyvét. Tudnunk kell, hogy ránk is érvényes a tízparancsolat, hiszen az Isten szerinti életet a parancsolatok betartását jelenti. Szeresd Istent és szeresd felebarátodat. Mi nem tudunk szeretni, természet szerint hajlandók vagyunk Isten és felebarátaink gyűlölésére. Jézusra épp azért van szükségünk, mert Ő az igazi szeretet. Benne hinni, azt jelenti, hinni a szeretet erejében. Elfogadni, követni őt, azt jelenti, hogy a szeretetlenség helyett Isten és embertársaink szeretetét választjuk.
Zakariás nem hisz az angyalnak, ezért az angyal azzal bünteti, hogy megnémul és csak akkor fog ismét megszólalni, mikor a jövendölés beteljesedik. Ez példázhatja azt is, hogy a hitetlenség el kell, hogy némuljon, de azt is, hogy az ószövetségre szükségünk van, ahhoz, hogy Jézust igazán megismerjük, de az ítélet helyett meg kell szólaljon az Újszövetség, a Krisztusban adott kegyelem, megbocsátás.
Advent tehát az eljövetelre való felkészülés ideje. Hogy igazi karácsonyunk lehessen, olvasnunk kell a szentírást, mind többet és többet kell tudnunk Jézusról, Isten üdvtervéről, jóságáról, szeretetéről. El kell némuljon hitetlenségünk, ó emberünk, szeretetlenségünk. Rá kell találnunk egymásra, rá kell találnunk Istenre. Fel kell készíteni szívünket, lelkünket, életünket a hozzánk eljövendő Krisztus befogadására. Ámen.