Jézus megkísértése
Mezei Horváti M. Attila

Imádkozzunk: Szent házadba jöttem Atyám. Szent Lelked áldását add rám. Tanítsd, neveld hű gyermeked, hogy mindig tied lehessek. Ámen.
Miután Jézus megkeresztelkedett a Jordán vizében a Lélek elragadta őt egy puszta, kietlen helyre, ahol még a fű sem nő. Nem tudjuk pontosan hova, de azt tudjuk, hogy Keresztelő János nem messze Jerikó városától keresztelt, így valószínűnek tarthatjuk, hogy a Jordán folyótól kezdődő terméketlen hegyvidékről lehet szó. Ugyanis a folyó partja termékeny terület volt, de aztán kopár, sziklás hegyvidék következett. Az ottani tartózkodásáról csak annyit tudunk, hogy ott Jézus 40 napig böjtölt, mert sem ennivalóhoz sem vízhez nem juthatott. Három evangéliumban is olvashatunk arról, hogy 40 napi böjt után megéhezett, és akkor hozzájött az ördög, a sátán, és háromszor megkísértette őt. Az első kísértésben arra akarta rávenni a kísértő, hogy mivel nagyon megéhezett, változtassa a követ kenyerekké, hogy csillapítsa éhségét. Jézus válasza az volt, hogy „Nem csak kenyérrel él az ember, hanem Istennek minden igéjével.”
Azután arra akarta rávenni a sátán, hogy ugorjon le a jeruzsálemi templom oromzatáról, mert az angyalok vigyáznak reá és semmi baja nem fog történni. Ezt így mondják még a próféták is, hogy az angyalok vigyáznak reá, hogy meg ne üsse lábait a kőbe. Jézus erre azt válaszolta, hogy ellenben az is meg van írva, hogy „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!”
Harmadszor elragadta Jézust az ördög és egy igen magas hegy tetejéről megmutatta neki a világ országait, azok dicsőségét, és azt ígérte neki, hogy mindent neki ad, csak boruljon le előtte és imádja őt. Jézus válasza az volt, hogy meg van Írva, „Az Urat a te Istenedet imádd és csak neki szolgálj.”
Imádkozzunk:
Mi Atyánk! Ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a Te neved:
Jöjjön el a Te országod:
Legyen meg a Te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.
A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek:
És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól.
Mert Tied az ország, és a hatalom, és a dicsőség mindörökké. Ámen.