Rend vagy káosz az életed
Mezei Horváti M. Attila

Jegyzet:
Három alapelven áll az erkölcsi világrend: 1, Szentírás.  2, Istenszolgálat. 3, Szeretet.
és három alapelven áll a világ: 1, Természettörvény. 2, Igazság. 3, Béke.
Ez az Istenközpontú világrend. Betartása azt jelenti, Isten áll életünk középpontjában. Az övéi vagyunk, országa a mienk.
Ha nem tartjuk be ezeket az alapelveket, felbomlik a rend, megszűnik a harmónia, és jön a szenvedés, a káosz. A gonosz hatalmak uralkodnak rajtunk.

A jó és a rossz harca

A világban két hatalmas erő működik.

Az egyik rendet, békét, harmóniát teremt.
Ez hozza létre az életet, hiszen az élet maga is az anyag rendezett, teljes harmóniában való békés együttműködése. Minden, ami az életet segíti, a rendezettségen, alapszik. Legyen szó bármilyen természeti képződményről, emberi alkotásról. Például egy ház felépítése az anyagok pontos, tervszerű rendezettségét jelenti. Ha élni akarunk rendre, békére, harmóniára van szükségünk. Hogyha belátjuk, hogy a hat alapelv biztosítja ezt, akkor nem tehetünk mást, mint elfogadni és betartani azokat.

A másik erő, amelynek jelenlétét állandóan és fájdalmasan érezzük: felborítja, megszünteti a rendet, rendezetlenségbe, káoszba akarja dönteni a világot.
A halál is ilyen erő, hiszen a test részeinek, anyagának harmonikus együttműködését szünteti meg és diadalma a test fölött akkor teljes, mikor teljesen szétrombolja, porrá teszi azt. Mindenhol láthatjuk a romboló erő jelenlétét. Házak dőlnek össze, járművek roncsolódnak szét, háborúk pusztítanak, viharok, orkánok tombolnak, földrengések, vulkánkitörések rázzák meg  földet. Szinte úgy látszik, mintha ez a romboló erő uralná a világot.

A két ellentétes erő szemben áll egymással. Az egyik rendet teremt, életet ad, az életet munkálja, segíti. A másik rombol, káoszt teremt, halált hoz és életellenes. Ez a két erő: Isten és a Sátán. Úgy tűnik, hogy a Sátán uralja a földet, mert annyi a rombolás, de ha jobban odafigyelünk, láthatjuk, hogy a romok eltűnnek, és a rendetlenségből új rend születik. A Sátán földhöz kötött, és csak az anyagi természetű világban rendelkezik hatalommal. Isten hatalma azonban sokkal nagyobb. Kiterjed a látható és a láthatatlan világra. Mi hajlandóak vagyunk csak a látható dolgokra figyelni, habár tudjuk, mert tapasztaljuk napról-napra, hogy létezik egy magasabb rendű, láthatatlan világ és világrend. Ha nyugodt, boldog életre vágyunk, ha szabadulni akarunk az életet, életünket romboló erőktől, akkor nem elegendő csak arra törekedni, hogy erre a földi világrendre vonatkozó három alapelv megvalósuljon életünkben. Szükségünk van a láthatatlan világ szerinti erkölcsi alapelvek betöltésére is. Szükségünk van Szentírásra, Istenben való hitre,szeretetre.
Ámen.