A Biblia titka
Mezei Horváti M. Attila

II.Móz.27-16. A pitvar kapuján pedig húsz sing lepel legyen, kék, és bíborpiros, és karmazsinszínű, és sodrott lenből, himzőmunkával:, ehhez négy oszlop, ezekhez pedig négy talp.

Isten megteremtette az embert. Jónak és igaznak teremtette, a maga hasonlatosságára. Az ember azonban megismerte a bűnt, hallgatott a bűnre, cselekedte a bűnt és így az emberi természet úgy megromlott, hogy képtelenné vált a jó cselekvésére, teljesen a bűn rabságába került. Isten igazsága megköveteli, hogy ítéletet tartson. Az ítélet: kárhozat, halál. Az ember számára nincs más lehetőség, csak az ítélet. Isten azonban szereti teremtményét, az embert, nem akarja a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy megtérjen és éljen. Az ember azonban képtelen a maga erejéből elhagyni a bűnt és Istenhez térni. Ezért Isten már a kezdetben eltervezte, hogy emberi természetet vesz föl, megszabadítja az embert a bűn hatalmából, megmenti az ítéletből, kárhozatból, és üdvösségre vezeti. Ez Isten üdvterve. Erről szól a Biblia, hogyan vitte és viszi végbe Isten az ember üdvözítését. Az Ószövetéget is ennek megvalósítása érdekében kötötte. Az Újszövetségben az folytatódik, amit az Ószövetségben elkezdett. A két szövetség összefügg egymással, kiegészíti egymást, ugyanaz a történet, Isten üdvterve. Az Ószövetség népe számára is az üdvösség Jézus Krisztus, őt kell megismerje, hozzá kell eljusson a törvények, áldozatok, ceremóniák, próféciák segítségével. Számukra a Megváltó, a Messiás eljövendő valóság. Az Újszövetség népe számára Jézusban beteljesedik az ígéret, de az Ószövetség nélkül nem ismerheti fel, nem tudja elfogadni Őt. Az Ószövetség Jézus Krisztushoz vezető mester. A két szövetség ugyan annak a könyvnek az első és második része, egyiknek sincs értelme a másik nélkül. Lehet olvasni és értelmezni külön – külön is őket, csak akkor nem biztos, hogy megértjük azt, és könnyen félreértjük, félremagyarázzuk.
Ha az Ószövetség könyvét olvassuk, a törvények mellett állandóan ott találjuk Jézus Krisztust. Rá utal a hófehér lenvászonkerítés is, amely megtanítja, hogy a bűnös ember nem állhat Isten színe elé. A kerítésen található egy 10 méter széles ajtó. Be lehet jutni a Szent Sátorba, de csak ezen az ajtón keresztül. Isten az embert bűnei miatt nem engedheti be országába, ki kell zárja az üdvösségből, de mivel szereti az embert, egy ajtót készített.
Milyen ez az ajtó?
Az ajtó 10 méter széles, ez azt jelenti, hogy nagyon sokan beférnek rajta, szabad a bejárat minden ember számára. Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Aki akar, jöhet. De csak egy ajtó van. Ez az egy ajtó Isten parancsára, az Ő akarata szerint készült. Maga Jézus magyarázta meg, hogy hol kell keresni ezt az ajtót, mikor azt mondta: „Én vagyok az ajtó, ha valaki énrajtam megy be, megtarttatik.” És azt is mondta ”Senki sem mehet az Atyához, csak én általam.” Az üdvösségnek csak egyetlen lehetősége van, senki nem üdvözülhet a maga erejében bízva. Egyedül Jézus Krisztuson keresztül lehet bejutni az Atya házába.
Azt is mondja a Biblia, hogy az ajtót egyszer bezárják, és akkor két lehetőség van: bent lenni, vagy kívül maradni. Bent, Istennél üdvösségben, vagy kint, elveszve, elkárhozva.
Az ajtó hirtelen bezárulhat, halálunk óráján, vagy eljöhet az utolsó ítélet napja, órája is. Ha addig nem mentél be, akkor kívül maradsz az örök sötétségben, kárhozatban.
Te hol vagy? Kívül álló vagy, hitetlenségben élsz, testieknek élsz, vagy pedig beléptél már az Ajtón. Ezt a kérdést kell feltenned magadnak, és ha nem tudsz igennel válaszolni, át kell gondolnod életed, és el kell indulj, hogy megkeresd az ajtót, Jézus Krisztust. Ő vár téged, az ajtó nyitva, csak jönnöd kell. Ámen.